24 Mayıs 2009 Pazar

İfrit Olduğum Reklamlar Vol 1: Zihni Göktay'lı Bosch Reklamı

Bu aralar reklamlara takmış durumdayım. Çok genel geçer, köşedeki Fetullah'çı bakkalımın bile bildiği bir laf var: "Reklamın iyisi kötüsü olmaz." Herhalde insanlık tarihine geçmiş en yanlış laflardan birisidir bu. Sürekli küfrettiğim bir reklam o ürünle ilgili bende satın alma/kullanma isteği yaratmıyorsa başarısızdır.

Neyse amaç marketing dersi değil. Beni ifrit eden reklamların açılışı Zihni Göktay'ın en son Bosch reklamıyla olacak. Önce reklamı izleyelim bir zahmet:



Gaf 1: Kadın: Baba inanamıyorum sana, bu yaşta teknolojiyi takip ediyosun.

Bu nasıl bir laf şimdi? İnsan babasına böyle bir laf eder mi? Oldu olacak
"Baba inanamıyorum sana, bir ayağın çukurda hala teknolojiyi takip ediyosun." diyiversin!

Gaf 2:

Baba:
Ötekisi Elektrik İdaresi'ne çalışıyordu evladım, bu yenisi kıl, tüy ve yün...
Kadın: Ya baba Elektrik İdaresi diye bir şey mi kaldı... O geçen asırdı!..

Şimdi benim kızım olcak, ben gelcem dede olma yaşına bana böyle bir laf edicek... O yeni buzdolabının kapağını söker, kızın kafasında parçalarım. "Sen kimsin lan dürrük!" derim...

Oysa baba çok kibar, yeni nesillere örnek olmak rerererörör diyor ve reklam bitiyor.

Bu reklamı 100 kez falan izledim. Her seferinde bende aynı hissi uyandırıyor. Bu reklamın metin yazarının muhtelemelen hiç bu modelde bir dedesi olmamış. Kibrit çöplerini atmayan, tutumlu ve dikkatli. Veya tam tersine küçükken babasından/dedesinden şiddet görmüş. Zira biz bi buzdolabı yaptık ve bu enerji tasarrufu yapıyor demenin yolu bu olmamalı.